Aquest és el blog esportiu dels nens i nenes de l'Esplai a La Florida, on explicarem les activitats que fem a l'entitat, així com les inquietuts dels infants. Comenta i participa! Digues la teva!
RSS

24 nov 2010

Cinefòrum + cicle debat

El passat 13 de desembre, vam realitzar a L’Esplai a La Florida, un cine fòrum i un cicle de debat amb la pel·lícula “Quiero ser como Beckham” on participaven nens i nenes des dels 7 fins als 12 anys.



Vam triar aquesta pel•lícula com a instrument de treball que ens oferia la web del Juga-la, per poder treballar l’eterna discriminació que viuen les noies, sobretot quan volen trencar amb els arquetips de gènere. Aquest és el tema principal d’aquesta pel•lícula, que alhora fa una excel•lent representació dels conflictes identitaris (gènere, religió i pràctiques culturals, orientació sexual, etc.)

També podem trobar com a subtemes els prejudicis envers l’homosexualitat i els valors com l’esforç, el companyeris-me i la confiança a l’hora d’afrontar una situació que, en aquest cas, es tradueix a un partit de futbol.

Tot i que la pel•lícula “Quiero ser como Beckham” planteja moltes qüestions, vam realitzar un debat enfocat al tema de l’ igualtat homes-dones en l’esport, que pretenia respondre les preguntes que citarem a continuació i en les que es troba la resposta dels nens i nenes que van participar en l’activitat.

1. Quines diferències hi ha entre l’esport femení i el masculí?

Patricia: Que en l’esport femení juguen dones i en el masculí homes.
Eddy: Que els nois juguen més dur i bèstia que no pas les noies.
Jordi: Que no hi ha tantes noies que fan esport!
Evelyn: No estic d’acord…
Esperanza: Jo tampoc estic d’acord amb el que diu el Jordi, si que hi ha moltes noies que fan esport!
Eddy: Però l’esport de nois es més interessant, ja que fan campionats i lligues diferents

Moderador: Si entreno un nen i una nena des de petits, hi hauria diferencia?

Jhon: Serien igual de bons perquè han entrenat de la mateixa manera...

En definitiva, entre tots vam arribar a la conclusió de que la diferència no tenia res a veure amb si l’esportista és una noia o un noi, si no que, aquesta desigualtat, sobretot en el futbol, entre uns i d’altres ve donada a causa de que no es potencien gaire els equips femenins. I per tant, no es poden donar a conèixer i evolucionar com jugadores...

2. Què valors positius i negatius té el futbol?

Negatius

Patricia: Falta de respecte (insults)
Gustavo: Joc individual...quan realitzes un esport d’equip.
Jordi: Fer trampes...
Gustavo: Actitud negativa.

Positius

Eddy: Companyeris-me i col•laboració.
Margaret: El joc net...i fer pinya amb els companys.
Gustavo: Sí, fas grup amb l’esport...
Jordi: Treball en equip!

Com qualsevol esport, podem trobar coses bones i coses dolentes. Tot i així, cal que ens aferrem a les coses bones de l’esport per poder disfrutar d’aquest al màxim, ja sigui individualment o amb els companys. Ja que fer esport suposa treballar la nostra salut i aprendre a compartir, ser humil, valorar l’esforç...

3. Per què rebutgen aquest esport les mares de les dos noies?

Jordi: Per què es poden lesionar i li poden enganyar...
Patricia: Per què pensen que es un esport d’homes...a més, la mare de la Jess, per la religió i la vestimenta.
Gustavo: En el cas de la mare de la noia anglesa, per què la resta de gent digui que la seva filla sembla un noi, i per tant, no es pugui casar...
Patricia: També el pare de la Jess ho rebutja, per què té por de que li passi el mateix que li va succeir a ell...

Sempre hi ha hagut cert rebuig relacionat amb que les noies practiquessin el futbol...
De totes maneres, cada cop son més les nenes que surten al carrer amb ganes de practicar aquest esport, i de dedicar-se fins i tot professionalment.
També els equips i les entitats, s’han fet resó d’aquesta demanda i cada cop, hi ha més equips que obren les portes al futbol femení com per exemple el FCBarcelona, l’Espanyol, l’Estartit, el Girona...demostrant que aquest esport no es només d’homes.

4. El futbol no es cosa de noies? Una noia pot ser com un famós futbolista?

Emilio: El futbol si que es cosa de noies, també. I penso que si que pot ser famosa, per què hi ha noies molt bones...
Eddy: Si...però no els hi donen la oportunitat!

Com s’ha comentat en la pregunta anterior, cada cop hi ha més clubs que incorporen un equip femení a les seves línies per poder participar en les diferents competicions que es realitzen. Tot i així, encara falta molt per a què les noies futbolistes puguin gaudir del suport que reben els seus companys nois, com Messi, Iniesta o Villa...encara que a Estats Units, per exemple, les noies futbolistes si que estan reconegudes i fins i tot es poden veure els seus partits per la tele!

No s’ha d’oblidar que potenciar l’esport entre els infants els fa créixer en valors. Per això, es procura que des de l’Esplai a La Florida, aprenguin jugant sense cap tipus de prejudici.

Els nens i nenes que han participat en el cine fòrum i cicle debat són: Natali, Álvaro, Gala, Eddy, Jonathan, Carla, Kerly, Listbeh, Esperanza, Adonis, Jordi, Margaret, Eduardo, Raúl, Gustavo, Najerli, Patricia, Emilio, Emely, Aya, Jhon.

1 comentarios:

margaret alvarado dijo...

magaradat molt lactivitat i a estat molt be perque tensenyaba que no numes els nois poden jugar a futbol o a altres esports que tambe les noies poden...

Publicar un comentario